Antrenamentul force on force – o necesitate

19222623_1561188927245369_3528318816986805016_o

Ce este antrenamentul FORCE ON FORCE?

Antrenamentul presupune simularea realista a unui contact intre doua grupuri sau indivizi folosind arme de foc. Mai pe intelesul tuturor, nu tragi in tinte de carton ci tragi in tinte vii, in adversari reali care pot riposta la randul lor . Pentru aceasta interventie pot fi folosite mai multe tipuri de arme :

Sim-munition , care presupune folosirea armelor reale dar glontul este de cauciuc

Tactical laser-tag, care include dispozitive atasate armelor reale care emit o raza laser in infrarosu catre niste receptori pozitionati pe echipamentul adversarului

Armele de tip airsoft sau RAM (real action marker) care folosesc ca propulsie aerul comprimat

FORCE ON FORCE este o etapa obligatorie in antrenamentul si profesionalizarea oricarui membru al fortelor speciale din zilele noastre si nu o spunem doar noi ci o spun toti specialistii. Pentru a realiza acest tip de antrenament nu e suficient sa se foloseasca doar armele ci si o intreaga logistica pe care Tactical City o detine. Dificultatea zonelor urbane cu multiple elemente de stres (lumini, sunete,fum….etc) precum si simularea scenariilor realiste sau a celor pe timp de noapte , sunt factori obligatorii pentru testarea si profesionalizarea participantilor.

Recent , a fost realizat un important studiu legat de importanta antrenamentelor FOF pecare vi-l prezint aici.

In primul studiu de acest gen, cercetătorii au confirmat că ANTRENAMENTUL force on force este semnificativ superior practicii tradiționalului antrenament cu arme de foc clasic in poligon din cel puțin trei considerente importante:

1.) Scenariile Force on force(FOF) care permit „suspecților” să tragă, la cursanți stimulează în general, o reacție fiziologică mai puternică la nivelul indivizilor implicati

2.) Acest tip de antrenament expune cât de grave pot fi situatiile intr-un schimb de focuri real

3.) Acest antrenament motivează mai mult cursantii să se angajeze  serios și să adopte tactici de protecție din proprie voință.

In lumina documentatiei lor stiintifice, cercetatorii au concluzionat intr-o lucrare recent publicata ca practica FOF cu arme este un instrument puternic de pregatire pentru a pregati politistii sau militarii pentru performanta intr-un mediu stresant din viata reala.

„Acest studiu”, spune dr. Bill Lewinski, director executiv al FORCE SCIENCE INSTITUTE, „oferă sprijin pentru INSTRUCTORII progresiști ​​care sunt deja angajați în instruirea bazată pe realitate și ar trebui să se dovedească valoroși și pentru cei care încearcă să-și convingă institutiile să actualizeze și să modernizeze programele de antrenament cu arme de foc depășite. ”

Urban Combat Mission

Studiul a fost realizat de Dr. John Taverniers, șeful de psihologie al departamentului de științe comportamentale al Academiei Militare Regale din Belgia și Pieter De Boeck, expert în științe militare și științe sociale la Școala de Infanterie din această țară.

Subiectul studiului lor a fost selectarea unor militari profesionisti cu experienta reala in zone de mare risc , cu vârste cuprinse între 25 și 36 de ani, cu patru până la zece ani in serviciu. Toți au fost „pregătiți pentru îndeplinirea sarcinilor operaționale în străinătate”, având pregătire specializată în luptele urbane.

Operand singuri, fiecare voluntar a fost desemnat să elibereze o casă cu patru camere și o alee în care au fost înrădăcinate „două” elemente criminale agresive „. Fiecare participant urma să finalizeze această misiune in patru până la șase minute” de două ori, – și in doua variante.

In prima varianta, li sa spus într-un briefing că adversarii lor vor fi reprezentați de două ținte „tradiționale” de carton. In al doilea, ar fi operat într-un mediu dinamic al FOF, cu „adversari agresivi” vii înarmați cu pistoale de 9 mm care au tras muniția marker. Acești „suspecți”ar „încerca probabil să se răzbune atunci când s-au confruntat”.

Participanții au fost instruiți să răspundă în același mod atît țintelor de hîrtie, cît și amenințărilor vii: double shoot in fiecare tinta pentru a elimina definitiv pericolul.

Voluntarii monitorizati au răspuns la întrebări subiective despre așteptările și experiența lor la stres; s-au luat probe multiple de saliva pentru analiza hormonului stres iar mișcările lor, inclusiv reacțiile de împușcare și comportamentul tactic, au fost transmise pe parcursul misiunii pentru o examinare detaliată mai târziu.

Pe tot cuprinsul studiului, cercetatorii raporteaza ca rezultatele fazei FOF a experimentului s-au dovedit superioare din perspectiva formarii. În mod specific, cercetătorii au remarcat următoarele:

  • Dificultăți anticipate:Imediat după informarea preliminară, voluntarii au fost rugați să evalueze pe o scară de la 0 la 10 nivelul de primejdie anticipat în timpul exercițiului. În medie, perspectiva de a face față adversarilor vii a fost percepută ca fiind peste doua ori mai agresiva decât să se confrunte cu ținte de carton, chiar înainte de a începe o acțiune.
  • Eșantionarea saliva:Probele salivare prelevate pe tot parcursul experimentului au evidențiat o creștere „semnificativă” a secreției biomarkerilor legați de stres în timpul fazei FOF, comparativ cu măsurătorile inițiale ale clasicei țintă de carton. Această dovadă a unui impact fiziologic asupra stresului a fost mai mare de doua ori  pentru FOF decât pentru obiectivele convenționale.
  • Percepția stresului:Imediat după terminarea misiunilor, participanții au fost rugați să evalueze stresul maxim pe care l-au experimentat pe o scară de la 0 la 10. Rezultatele au arătat din nou „stres semnificativ mai subiectiv în starea FOF” desi era stiut ca pericolul mortii nu exista .
  • Precizie de tragere :În timp ce stresul a crescut în faza FOF, precizia de tragere – o „caracteristică esențială de performanță” – a suferit un declin „semnificativ” și „amenințător” la prima întâlnire cu un adversar viu. În medie, precizia a scăzut cu 30% atunci când schimbul de focuri era în modul FOF.
  • Comportamentul corect :Probabil cel mai important, studiul a arătat că perspectiva sau realitatea tragerii in tinte vii care pot riposta a determinat participanții „din proprie inițiativă” să își îmbunătățească tactica și angajamentul de antrenament. Examinarea casetelor video, de exemplu, a arătat că „au ales să expună o suprafață corporală semnificativ mai mică din spatele zonei de adapostire atunci când se confruntă cu adversarii vii în modul FOF decât atunci când se confruntă cu tinte de carton. „Această constatare sugerează o abordare mai realistă” și o „creștere semnificativa ” a seriozității „pregătirii” în condiția FOF, ducând la o „îmbunătățire NECESARA” în ceea ce privește pregătirea și  angajamentul, spun cercetătorii.

Echipa de cercetare nu recomandă abandonarea pregătirii pe tinte convenționale. „Practica cu tinta de carton este mijlocul evident pentru dobândirea de competențe în fazele timpurii și mijlocii ale antrenamentului”, explică cercetatorii .Dar, pentru a pregăti mai bine personalul să se comporte eficient sub stresul unor situații care pun în pericol viața, trebuie să avanseze la un nivel de antrenament  mai sofisticat și mai realist.

„Bineînțeles”, a spus Lewinski pentru Force Science News, „chiar și instruirea in sistem force on force nu poate corespunde intensității unei întâlniri cu viața sau moartea. Dar, odata cu expunerea repetata la scenarii de force on force, cursantii sunt fortati sa recunoasca efectul advers al stresului ridicat si pot in mod treptat sa invete sa controleze si sa-l foloseasca pentru a imbunatati performantele lor.

Studiul belgian, inditulat Force-on Force Handgun Practice: An Intra-Individual Exploration of Stress Effects, a reglementării biomarkerilor și a schimbărilor comportamentale”, apare în revista Human Factors.

Notă:

Ken Murray, a cărui carte excelentă ” Instruire la Viteza Vieții” este menționată în bibliografia studiului, este recunoscută pe scară largă ca autoritate premier în formarea FOF.

 Mulțumirile noastre lui Chris Lawrence, membru al facultății pentru cursul de certificare în Force Science Analysis, care ne-a atras atenția asupra acestui studiu, precum și celei raportate

Adrian Staici – TACTICAL CITY ROMANIArec test 1

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s