Despre tehnica ochirii

DESPRE TEHNICA OCHIRII CU AMBII OCHI DESCHISI

Recent un client ne-a intrebat despre acest lucru si am hotarat sa facem cateva precizari in acest sens.
Atunci cand corpul raspunde unui stimul extern, 80% din reactii deriva din vedere. Raspunsul eficient solicita in ordine ambele emisfere ale creierului. Atunci cand ochesti cu un singur ochi, o parte a functiilor vizuale sunt limitate, neobtinandu-se imaginea completa. Majoritatea tragatorilor invata initial sa ocheasca cu un singur ochi , iar odata intrat in obisnuinta este dificil de recunoscut faptul ca au aflat doar jumatate de adevar.
Astfel, exista mai multe dezavantaje cand folosesti un singur ochi. Cei care folosesc un pistol pentru lupta sau autoaparare cunosc faptul ca vederea periferica joaca un rol esential pe campul de lupta. Un singur ochi inseamna diminuarea campului vizual , lipseste perceptia de adancime si distanta, echilibrul si orientarea spatiala. Aceste elemente sunt esentiale in conditiile tragerii sub stres ( competitional sau viata-moarte)..
De asemenea tragerea cu un singur ochi diminueaza viteza si eficienta procesarii informatiilor iar diminuarea procesarii informatiilor se traduce prin reactii intarziate. Astfel ciclul OBSERVA-ORIENTEAZA-TE – DECIDE – REACTIONEAZA , dureaza prea mult , iar in cazul autoapararii de exemplu, poate fi fatal. In plus, tragatorul are nevoie de maximul abilitatilor vizuale pentru a determina eficacitatea sau existnta amenintarilor multiple.
In cazul tirului tactic vederea periferica este esentiala in orientarea inspre tintele viitoare. Tragerea cu ambii ochi deschisi ajuta la supravietuire. Cei care au fost in situatii limita, stiu despre ce vorbesc., iar profesionistii cunosc faptul ca tragerea instinctiva e secretul.
Tragerea instinctiva se poate culiva doar prin exersare, exersare, exersare! Ochii sunt organe complexe. Fiecare interpreteaza stimulii vizuali dintr-o perspectiva usor diferita. Fiecare ochi primeste acesti stimuli si transmit separat creierului intr-o parte sau alta. . Campul de vizibilitate se produce atunci cand ambii ochi converg. Aceasta convergenta ne permite sa vedem in trei dimensiuni, determina distantele sau viteza, permit orientarea spatiala si ajuta la echilibru. Coordonarea mana-ochi creste atunci cand este folosita vederea binoculara. Sensibilitatea vizuala este abilitatea de a raspunde la schimbarile fiziologice, adica in cazul tragatorului , schimbarile din mediul inconjurator. Astfel tragatorul experimenteaza o crestere a eficientei in coordonarea ochi-mana, cunoscut sub numele de abilitate vizual-motorie.
Determinarea distantei pana la tinta este de asemenea imposibila in cazul folosirii unui singur ochi si necesita deplasarea capului inainte si inapoi. Folosirea ambilor ochi in conditiile situatiilor cu lumina scazuta este esentiala. Fotoreceptorii sunt constituiti din celule conuri excitabile la lumina foarte puternica si celule bastonase sensibile la lumina de mica intensitate. Ambele tipuri de fotoreceptori contin fotopigmenti, proteine care absorb diferite lungimi de unda sau culori ale luminii care permit vederea. Bastonasele sunt cele responsabile atunci cand o cantitate redusa de lumina ajunge la ochi , iar pigmentii din conuri sunt aproape inactivi, ziua rolul acestora fiind esential. In cazul luminii scazute sensibilitatea vizuala este extrem de diminuata, iar acest lucru diminueaza detaliile care pot fi necesare pentru evaluarea unui potential pericol. Folosirea ambilor ochi in timp ce ochiti permite o mai mare cantitate de lumina sa fie perceputa si mareste capacitatea de a vedea detalii reducand bucla OBSERVA-ORIENTEAZA-TE- DECIDE- REACTIONEAZA.
Sper ca aceste argumente va vor determina sa invatati corect tainele ochirii si a tragerii instinctive.

Adrian Staici – Tactical City

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s