Frica

FRICA – actiune si reactiune
SURVIVAL
Sunt intrebat deseori de ce la Tactical City totul este atat de concentrat si de intens, de ce inducem stresul sau frica in simularile de noapte, de ce ducem spre extrem airsoftul si nu lasam participantii sa faca ceea ce vor. De ce introducem frica in ecuatie?
E simplu. Pentru ca noi dorim ca participantii sa plece mai buni decat au venit.
Ce este frica?
Frica este o reactie in lant din creier, care incepe cu un stimul stresant si se termina cu eliberarea substantelor care cauzeaza, printre altele, o accelerare a ritmului inimii, o respiratie rapida si muschi energizati, stare cunoscuta ca raspuns de tipul lupta-sau-fugi (fight or flight) . Stimulul poate fi un paianjen, un cutit pus la gatul tau o bufnitura subita a usii de la intrare sau ………o seara la Tactical City.
Creierul este un organ de o profunda complexitate. Mai mult de 100 de miliarde de celule nervoase compun o complicata retea de comunicare ce este punctul de inceput a orice noi simtim, gandim si facem. Unele dintre aceste comunicatii duc la gandirea si actiunea constienta, in timp ce altele produc raspunsuri autonome. Raspunsul la frica este aproape in intregime autonom. Nu il declansam in mod constient sau nici macar nu stim ceea ce se intampla, pana cand nu s-a petrecut.
Deoarece aceste celule din creier transfera informatii si declanseaza raspunsuri in mod constant, exista zeci de zone din creier care sunt cel putin periferic implicate in senzatia de frica.
• Talamusul– decide unde sa trimita datele senzoriale de intrare (de la ochi, urechi, gura, piele)
• Cortexul senzorial – interpreteaza datele senzoriale
• Hipocampul– stocheaza si regaseste amintirile constiente; proceseaza seturile de stimuli pentru a stabili contextul
• Amigdala– decodeaza emotiile; determina o posibila amenintare; stocheaza amintirile despre frica
• Hipotalamusul– activeaza raspunsul „lupta sau fugi”
Procesul de creare a fricii incepe cu un stimul de speriere si se termina cu raspunsul lupta-sau-fugi. Dar asa cum vom afla, fight or flight are o foarte mare legatura cu memoria musculara simpatica.
Crearea fricii
Procesul de crearea a fricii are loc in creier si este complet inconstient. Exista doua cai implicate in raspunsul la frica: traseul inferior este rapid si problematic, in timp ce traseul superior ia mai mult timp si ofera o interpretare mai precisa a evenimentelor. Ambele procese se petrec simultan.
Ideea din spatele traseului inferior este „fara riscuri”. Daca usa de la intrarea casei tale este brusc zguduita in cadrul ei, ar putea fi vantul. Ar putea, de asemenea, sa fie un spargator incercand sa patrunda in casa. Este mult mai putin periculos sa se presupuna ca este un spargator si sa se dovedeasca de fapt ca este vantul, decat sa se presupuna ca este vantul si sa se dovedeasca ca este un spargator. Traseul inferior mai intai trage, si apoi pune intrebari. Procesul arata cam asa:
Usa zguduita in cadru este stimulul. Imediat ce auzi sunetul si vezi miscarea, creierul tau trimite aceste date senzoriale catre talamus. La acest punct, talamusul nu stie daca semnalele pe care le primeste sunt unele de pericol sau nu, dar intrucat ele ar putea fi, inainteaza informatiile catre amigdala. Amigdala primeste impulsurile neuronale si trece la actiune pentru a te proteja: spune hipotalamusului sa initieze un raspuns lupta-sau-fugi care ti-ar putea salva viata daca ceea ce tu vezi si auzi se dovedeste a fi un intrus.
Traseul superior este mult mai circumspect. Desi traseul inferior initiaza pentru orice eventualitate raspunsul la frica, traseul superior ia in considerare toate optiunile.
Sa revenim la Tactical City…ce se aude?
Este un dusman, un prieten sau este vantul?
Procesul lung arata cam asa:
Cand ochii tai vad miscare si urechile tale aud sunete, aceste informatii sunt transmise talamusului.
Talamusul le trimite catre cortexul senzorial, unde este interpretat intelesul. Cortexul senzorial determina faptul ca exista mai mult de o singura interpretare posibila a datelor si trece informatia catre hipocamp pentru ca acesta sa stabileasca contextul. Hipocampul pune intrebari precum:
„Am mai vazut si inainte acest stimul? Daca da, ce a insemnat atunci?”
Indiferent de care traseu am vorbi, toate traseele duc la hipotalamus. Aceasta parte a creierului controleaza stravechea reactie de supravietuire numita raspunsul lupta-sau-fugi.
Lupta sau fugi
Pentru a produce un raspuns lupta-sau-fugi, hipotalamusul activeaza doua sisteme: sistemul nervos simpatic si sistemul suprarenal cortical. Sistemul nervos simpatic utilizeaza traseele nervoase pentru a initia reactii in corp, si sistemul suprarenal cortical utilizeaza fluxul sanguin. Efectele combinate ale acestor doua sisteme constituie raspunsul lupta-sau-fugi.
Cand hipotalamusul spune sistemului nervos simpatic sa demareze, efectul general este cel al corpului care accelereaza, se tensioneaza si devine mai alert la modul general. Daca exista pericol , tu vei intreprinde o actiune – si rapid. Sistemul nervos simpatic trimite impulsuri glandelor si muschilor netezi si spune glandelor suprarenale sa elibereze epinefrina (adrenalina) si norepinefrina (noradrenalina) in fluxul sanguin. Acesti „hormoni de stres” cauzeaza cateva schimbari in corp, inclusiv o sporire a ritmului cardiac si a presiunii sanguine. Dar sistemul nervos simpatic reactioneaza asa cum a fost antrenat. De aceea fortele speciale se antreneaza pana la epuizare repetand de sute sau mii de ori aceeasi miscare, mers,reactie,tehnica sau tactica. Nu poti reactiona eficient decat atunci cand memoria simpatica actioneaza asa cum a fost educata fara ca informatia sa fie alterata de elemente din exterior care asociaza pericolul cu moartea, ranirea sau spitalizarea.
De exemplu atunci cand mancam, miscarea lingurii spre gura o facem fara sa ne gandim la ea. Chiar dactilografierea, tastarea rapida la calculator, mesul, alergatul,condusul masinii si multe alte activitati le facem datorita memoriei musculare care actioneaza in subconstient. Dar aceste miscari firesti nu se intersecteaza in mod normal cu frica. Frica schimba datele problemei.
Revarsarea brusca de epinefrina, norepinefrina si de zeci de alti hormoni cauzeaza schimbari in corp, schimbari ce includ:
• sporirea ritmului cardiac si a presiunii sanguine
• pupilele se dilata pentru a prelua cat mai multa lumina posibil
• venele din piele se contracta, pentru a trimite mai mult sange catre grupele musculare majore (venele sunt responsabile pentru „infiorarea/racorile” asociata uneori cu frica – mai putin sange in piele pentru a o mentine calda)
• nivelul glucozei din sange sporeste
• muschii se tensioneaza, energizati de adrenalina si glucoza (fenomen responsabil de „pielea de gaina” – atunci cand muschii minusculi atasati fiecarui fir de par de la suprafata pielii se tensioneaza, firele sunt fortate sa stea drepte, tragand pielea dupa ele)
• muschii netezi se relaxeaza cu scopul de a permite mai mult oxigen in plamani
• sistemele neesentiale (precum sistemul digestiv si cel imunitar) inceteaza sa functioneze, pentru a permite mai multa energie pentru functiile de urgenta
• probleme cu concentrarea asupra sarcinilor marunte (creierul este directionat catre a se concentra doar asupra imaginii de ansamblu, cu scopul de a determina de unde provine amenintarea)
Toate aceste raspunsuri fizice au ca scop sa te ajute sa supravietuiesti intr-o situatie periculoasa prin a te pregati fie sa alergi pentru a ramane in viata, fie de a lupta pentru viata ta (de aici si termenul de „lupta sau fugi”). Teama – si indeosebi raspunsul lupta-sau-fugi – este un instinct pe care il poseda fiecare animal.
Ce este esential: aceste raspunsuri se educa prin antrenament!
Vrei sa fii bun? Antreneaza-te ,DAR in conditii de stres chiar daca el este simulat prin diferite metode. Nu exista o metoda mai complexa de antrenament in tehnica armelor decat antrenamentul force on force. Antrenamentul sus amintit inseamna lupta simulata impotriva unui grup inarmat, Evident ca nu folosesti arme cu glont! Degeaba folosesti tinte, poligoane sau simulatoare daca nu experimentezi antrenamentul force on force. Acolo intervine FRICA, stresul, acolo tinta e vie si periculoasa. Acolo intervin si alte elemente , cum ar fi sunetul, lumina obscura sau intunericul, camere mici sau holuri,scari sau pivnite, nevinovati sau ostatici, tipete,plansete, elemente de distragere, acolo tintele trag si ele in tine si vei ramane surprins cat sunt de inteligente sau de cata siretenie dau dovada..
Pentru a excela in tehnica antrenamentelor force on force , a sporturilor militare in general am creat Tactical City, iar pentru noi conteaza ca cel care ne viziteaza sa devina mai bun decat era cand a venit!
Asadar: ANTRENEAZA-TE INTELIGENT IN PERMANENTA si vei invinge frica!
ADRIAN STAICI-TACTICAL CITY

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s