Ce faci cu armele de airsoft?Divertisment, sport sau antrenament?

Covert operation under cover of darkness
Despre CE FACI CU ARMELE DE AIRSOFT! Sport sau antrenament?
Nu as vrea sa incep sa vorbesc despre definitii, regulament sau alte subiecte tratate de atatea ori pe internet. As vrea sa vorbim despre alt subiect si anume:
– Pot fi folosite replicile de airsoft ca arme de antrenament iar airsoftul in sine ca metoda de educatie in tehnica militara?
-Care este diferenta intre jocurile de duminica ale baietilor imbracati in uniforma si antrenamentul util cu arme de foc?
-Te transforma in soldat ceea ce faci sau in bufon in haine militare?
Pai , haideti sa o luam sistematic: Replicile astea sunt de fapt arme cu aer comprimat care NU propulseaza proiectile metalice. Forma, greutatea sau faptul ca functioneaza automat, precizia pe distante mici sau alte caracteristici asemanatoare cu armele reale, FAC ca aceste replici sa suplineasca in antrenament cu brio pana la un anumit moment o arma reala , fara a prezenta un potential pericol major pentru oameni. Nu pot simula reculul, cartusele sau zgomotul unei arme reale, nu pot simula distanta de angajament sau stresul armei reale in conditiile in care o simpla manipulare gresita duce la moarte.
Va intreb insa : Cand te antrenezi la o lupta cu arme albe, folosesti cutite sau sabii de cauciuc sau lemn ? Cand te antrenezi la zbor, folosesti simulator? Cand inveti sporturi de lupta folosesti manechine? Cand mergi la curse de masini folosesti simulator? Aproape ca nu exista domeniu astazi in care sa nu te antrenezi pe simulator sau cu produse care simuleaza realitatea . Nu enumar motivele, pentru ca nu e cazul. Cu atat mai mult in cazul armelor. Cu atat mai mult in cazul unei lupte armate !
Nu e nevoie de argumente suplimentare intrucat altii mai avangardisti decat noi folosesc deja de mult timp armele de airsoft pe post de arme de antrenament. Aici vorbim de fortele speciale din toata lumea! In orice stagiu de pregatire al fortelor speciale pentru desavarsirea tehnicilor exista antrenamentul force on force ! Asta inseamna contactul armat intre doua grupari , iar acesta nu se poate face evident cu arme reale.
In prezent exista trei metode pentru a face asta. Prima e SIM – MUNITION , cu cartuse folosite in armele reale, insa proiectilul este din cauciuc ceea ce il face periculos si eficient dpdv balistic doar pe distante foarte mici. A doua este LASERUL si aici se folosesc dispozitive care lanseaza o raza laser, iar un receptor de pe vesta sau casca le recepteaza marcand momentul si locul unde acestea au lovit. Armata NATO foloseste acest tip de aparatura. A treia metoda e chiar folosirea armelor de AIRSOFT care sunt foarte precise, implica costuri mici si arata real , iar manipularea acestora e aproape identica cu cea a armelor reale. Oare folosirea unor asemenea dispozitive in antrenamentul FORCE ON FORCE e utila ??? Nu e utila , ci este necesara.
Nu poti desavarsi o pregatire militara daca nu te antrenezi in tehnicile force on force.
Airsoftul, asa cum se practica el, NU poate fi catalogat ca metoda de pregatire militara sau antrenament. Poate fi catalogat ca joc, distractie sau cum vreti voi sa-i ziceti, dar nu simularea luptei reale sau antrenament, REPET : in varianta practicata de 90% dintre jucatori. Probabil ca, nici nu urmaresc asta. E simpatic sa poarte uniforma , sa se plimbe, relaxare, tras la tinta, etc. Se organizeaza evenimente distractive, cu scenarii diverse copiate in majoritate din jocurile video ,cu fotografii si mici petreceri in scopuri strict comerciale. Ceea ce este important, este ca airsoftul este considerat sport in Romania si acest fapt e benefic, dar nu exploatat. Voi reveni cu alta ocazie asupra acestui subiect..
Cert este ca majoritatea practicantilor de airsoft nu au absolut nici o pregatire militara si nici cei care au, nu o au aprofundata. Din pacate nu poti practica un sport fara sa ai abilitatile necesare acestui sport indiferent care ar fi el. Insa abilitatile se cultiva, tehnicile se invata si se dezvolta prin antrenament.
Aveti nevoie voi, cei din armata, politie, security sau alte agentii, de antrenament force on force sau nu? Sunt convins ca majoritatea nici nu au auzit de asta !!!… din pacate..
Sa vorbim despre civili. Civilii spun asa : Eu ? Pai sa apere astia pe care-i platim. Sa vina, sa lupte, sa ma apere, sa ma sprijine, sa ma ingrijeasca, sa stinga focul, sa scoata apa, sa prinda hotii, criminalii, teroristii, violatorii, banditii, sa faca diguri, sa scoata molozul, sa-mi apere nevasta, pe mine, copiii, etc. Sa faca asta, EI ! Pentru ca eu sunt un neputincios, un handicapat.
Dragi prieteni ,lumea moderna a uitat esentialul: SUPRAVIETUIREA ! Omul modern nu stie sa supravietuiasca! Nu insist pe subiect pentru ca ar fi enorm de scris si pe aceasta tema. Trebuie sa fii idiot sa crezi ca lumea va ramane asa. Trebuie sa fii idiot sa consideri ca toti oamenii sunt buni. Trebuie sa fii idiot sa nu intelegi ca ACUM exista mult mai multe pericole sa patesti ceva sau chiar sa dispari decat acum 20 de ani.
Ce poate face un civil? Sa invete ceva ! Intre lucrurile pe care trebuie sa le invete este si acela de a reactiona eficient la pericol. Intre atatea pericole exista si pericolul unui razboi civil, anarhie sau razboi total. Nimeni nu ne poate garanta supravietuirea, insa sansa ei ti-o oferi doar singur. Despre ce poti invata ? Evident , in functie de context poti invata orice, insa aici , acum as vrea sa abordam tema anarhiei sau al unui razboi civil, revolta, atac armat, jaf.. Acestea, avand in vedere circumstantele, pot aparea oricand si sunt cele mai crunte si sangeroase.
Factorii generanti sunt multiplii – calamitate naturala( cutremur), factori economici(prabusirea economiei, lipsa banilor,etc), factori politici ( nationalism, comunism, fascism)sau factori externi ( terorism, invazie, religie, razboi neconventional). In toate aceste cazuri, luptele care se vor desfasura pentru supravietuire vor fi cu preponderenta urbane! Chiar ceea ce se intampla acum in lume ne demonstreaza ca luptele urbane sunt majoritare dar si extrem de sangeroase. Te poti antrena pentru asta? Pentru ca aici nu mai vorbim de protectia armatei sau a politiei…evident ca poti sa-ti oferi o sansa. E important pentru ca e vorba si de familia ta !!!
Ce este important sa stii in lupta armata urbana :
– tehnica de arma , manipulare, ochire, siguranta
– tehnica de comunicare ( esentiala!!!)
– tehnica de echipa ( deplasare, acoperire , asigurare, asalt)
– tehnica de aparare ( asigurare perimetru, retragere)
– tehnica de ambuscade, eliminare, evadare
Te poti antrena in aceste tehnici folosind echipamentele de airsoft? Evident ca DA, aceste echipamente fiind create si pentru asta.! De ce ai nevoie si cum faci? Ai nevoie in primul rand de locul in care o poti face, de echipament, de echipa si de instructori.
In era informaticii, informatia o poti gasi relativ usor INSA o poti folosi eficient daca exista toti ceilalti factori. Repet, nu airsoftul este o metoda utila de antrenament, ci echipamentul de airsoft. Scenariile pe care le folosesti pentru asta trebuie sa fie cat mai realiste, cu o dificultate sporita si care sa te solicite fizic (mediu) si psihic, cu multiple elemente de stres. Niciodata in realitate nu invie nimeni, mortii nu vorbesc si nu se plimba prin zona! Despre solicitarile fizice nu vorbim pentru ca in realitate ele sunt maxime. Despre factorii psihologici – acestia sunt greu de simulat dar nu imposibil si obligatoriu trebuie pusa mintea la contributie, trebuie retinute detalii, elemente, numere sau dimensiuni. Despre factorii de stres: Ei bine, acestia sunt esentiali. Trebuie simulat intunericul sau lumina puternica, explozia, sunetul luptei ( tipete, pasi, explozii,plansete, urlete agonizante, usi trantite, geamuri sparte.. etc si daca se poate , recomand folosirea sunetelor subarmonice, nepercepute de urechea umana, dar care induc starea de frica) . Fumul sau gazele toxice sunt alti factori de stres precum si petardele sau flash de lumina.
Din proprie experienta, va spun ca factori de stres modifica total perceptia si reactia participantului si doar un antrenament temeinic poate echilibra balanta in sensul dorit. Nu poti performa in nimic daca nu te antrenezi sub stres. In concluzie, daca toti acesti factori se intrunesc , daca ai unde, cu cine si cu ce , atunci TE POTI ANTRENA la cel mai inalt nivel! ESTE UN FAPT DOVEDIT ! Asa procedeaza profesionistii!
Despre necesitatea antrenamentului force on force pentru armata , politie, firme de paza, agentii guvernamentale nu are sens sa vorbim. Este esenta muncii lor! Este profesionalizare, este O NEVOIE. Fata de un civil oarecare, pentru acestia E DATORIE! Stim cat se antreneaza in acest sens si stim si cati! Si stiu si altii care n-ar trebui sa stie! Dar asta nu e treaba mea.
Tactical City a fost creat atat pentru antrenament cat si pentru divertisment. Conteaza unghiul din care abordezi tu cititorule problema. Pentru ca aici ai UNDE, CU CINE SI CU CE!
Ca sa raspund si la ultima intrebare, despre jocurile de duminica ale celor imbracati in haine militare… Acestea ( in forma actuala) nu au absolut nici o legatura cu realitatea, cu tehnicile militare ci sunt jocuri pur si simplu. Probabil ca participantii nici nu urmaresc altceva decat distractia. Le urez succes si distractie placuta… Adrian Staici – TACTICAL CITY

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s